banner agenda

ontbijtbijeenkomst "Toekomstmogelijkheden voor insecten"

Categorie
Algemeen
Datum
donderdag 17 november 2016 07:00 - 09:00
Locatie
Roelanzia, Ysselsteyn

Namens het bestuur nodig ik jullie uit voor de volgende ontbijtbijeenkomst.

De precieze programma- en locatie-invulling volgt nog. Maar we geven vast een datum en spreker door zodat jullie de datum vast kunnen leggen.

Onze spreker is Eric Michels. Hij introduceert zichzelf als volgt:

Kijkende naar de enorme toekomstmogelijkheden voor insecten heb ik momenteel 3 petten op:

  1. Projectleider insecten binnen CJ Wildbird Foods / Vivara; hou met bezig met alles wat met insecten te maken heeft
  2. Kartrekker (samen met Jan Thomassen) van het IPIP (Insecten Proteine Innovatie Platform); www.insectinnovation.org
  3. Voorzitter van de Venik (Verenigde Nederlandse Insecten Kwekers); www.venik.nl

 Vanuit het IPIP hebben we de ambitie op ons genomen om de regio Zuid-Oost Nederland te ontwikkelen tot het kloppende hart van de Europese Insectenteelt.

De motivatie hiervoor: In 2050 is er 70% meer voedsel nodig dan nu, zo voorspellen onderzoekers. Omdat de wereldbevolking groeit tot 9 miljard inwoners, ook omdat de welvaart wereldwijd stijgt en mensen meer en anders gaan eten. 80 procent van de geschikte grond voor land- en tuinbouw is al in gebruik. Bovendien verandert het klimaat; overal ter wereld gaan oogsten verloren door extreme weersomstandigheden. Dit biedt enorme kansen voor de Regio Zuid-Oost Nederland, die van huis uit een enorm kennispotentieel in huis heeft vanuit de diverse Agro-sectoren. Deze kansen worden momenteel gebundeld binnen de triple helix (onderzoek-onderwijs / overheden / bedrijven) wat resulteert in vergevorderde plannen om een Praktijkcentrum voor Insecten ofwel een 'Insect Valley' te realiseren op het voormalige floridade terrein in Venlo. Dit biedt zeker ook voor de Agribusiness Groep Venray en omgeving uitgelezen kansen.

Over deze concrete kansen wil ik het graag verder van gedachten wisselen met de Agribusiness Groep Venray e.o.

Zoals bij vorige bijeenkomsten is er ook nu weer de mogelijkheid om een introducee mee te nemen, zodat men op deze manier vrijblijvend met onze vereniging kennis kan maken.

 
 

Powered by iCagenda